Nå sitter Bjørg og barna samlet på kjøkkenet. Odd har satt seg i stua foran TV-en. Vanligvis pleier han å være med på dette, men nå virker han motløs og tiltaksløs. Bjørg vil la ham sitte litt i fred, og så vil hun heller forsøke å snakke litt med ham etterpå. Nå er det serinakakene som er det viktigste! Bjørg har tatt fram deigen fra kjøleskapet, og her er oppskriften hun har brukt:
Serinakaker (oppskriften gir ca. 30 kaker)
Bjørg viser oppskriften til barna, for hun synes det er viktig at de skal lære seg å lage serinakakedeigen selv. Barna lurer på hva krm betyr. De lurer også på hva hornsalt er – og hva det betyr at hvetemelet er siktet. Bjørg forklarer at krm er en forkortelse for et kryddermål. Et kryddermål var en måleenhet man brukte mye mer før. Det tilsvarer 1/5 teskje (eller 1 milliliter, som er 1/1000 av en liter). Videre forklarer Bjørg at man kan bruke tre ulike produkter for å få bakverk til å heve seg. Det er natron, bakepulver og hornsalt. Hornsalt kan også kalles for hjortetakksalt. Når dette saltet varmes opp, spaltes saltet til gassene karbondioksid, ammoniakk og vanndamp. Dette fører til at baksten blir større og hever seg fint. Samtidig er hjortetakksaltet best å bruke til tørre julekaker, for baksten blir sprø når man bruker hjortetakksalt. Natron og bakepulver gir ikke den samme effekten, og derfor bruker man for eksempel natron og bakepulver i muffins og andre kaker. Gjær bruker man til brød og boller. Til slutt forteller Bjørg at siktet mel ikke er det samme som sammalt mel. Siktet mel kalles ofte for fint mel, og sammalt mel kalles for grovt mel. Forskjellen på disse to meltypene ligger i hvor mye av kornet som er brukt i melet. Et korn har kjerne, kime og skall. Siktet mel inneholder bare selve kjernen av kornet. Til det grove melet bruker man hele kornet – altså både kjerne, kime og skall.
Barna har sittet med åpne munner og store ører. De synes at bestemoren deres vet veldig mye viktig og fint. Nå er de ferdige med å trille deigen til kuler. Så må de trykke på kakene med gaffel. For at deigen ikke skal sitte fast i gaffelen, dypper de gaffelen i et pisket egg. Når kakene har fått fine kryss av gaffelen i et mønster som går på tvers, drysser de på sukker og hakkede mandler. Så skal kakene inn i ovnen i ti minutter. Nå gjelder det å ikke glemme kakene! De skal være gylne og fine i fargen. Barna elsker å spise serinakaker og drikke kald melk ved siden av. Det blir en god «kveldsmat»!
Mens kakene står i ovnen, titter Bjørg litt engstelig mot Odd. Han sitter bare der i sofaen og stirrer tomt framfor seg. Nyhetene står på, og de forteller om utbrudd av en stor vulkan på Island. Bjørg får vite at det er lenge fryktet utbrudd og at det strømmer ut lava. Men det later ikke til at Odd får med seg det de sier på TV-en. Hva er det Odd tenker på nå i disse juletider? Nå skal vi jo liksom alle ha det så hyggelig, men det ser ikke ut til at Odd koser seg så veldig …
Video om “Bjørg lager serinakaker med barnebarna”
NESTE SIDE: Julekos – og de nære ting – med tekst, videoer og vokabularliste