Hva er egentlig “sommer” i Norge?

PS. Hvis det er ord og uttrykk du ikke forstår her, kan du legge inn spørsmål i kommentarfeltet.

I vårt hjørne av verden anslår man vanligvis ”sommeren” til å være månedene juni, juli og august. Den som lever her, vet at man som regel må ta denne beregningen med en god klype salt. Sommeren kan melde sin ankomst i april eller mai; den kan glimre med sitt fravær i høysesongen juli – og den kan trå til med full styrke til ”indian summer” når alle folk er tilbake på jobb og ferien for lengst er over – i september. Da kan man finne en del slukørede mennesker inne på overopphetede kontorer … Blikkene til disse stakkars kontorrottene søker lengselsfullt ut av vinduene; ut mot fjorden, mot livet og ut mot den vidunderlige sommerdagen de aldri får nyte …

Meteorologene definerer ”sommer” som den perioden da normal døgnmiddeltemperatur er over 10 grader. Meteorologene kan si hva de vil, men 10 grader er for de fleste ikke noe å skrive hjem om. Iherdige og hardnakkede fortsetter vi å trygle værgudene om at gradestokken skal krype noen grader over titallet … Vi trenger D-vitamin, roper vi ut i forbitrelse, mens vi ser håpefullt opp mot en grå og tung himmel …

Været opptar nordmenn i imponerende stor grad, og den som har levd en stund i landet begynner sannsynligvis å forstå hvorfor.

På sommerkurset (som starter 2. juni) blir det – i tillegg til mye sentral grammatikk på B2-C1-nivå – fokus på vokabular som er aktuelt om sommeren. Eller skal vi heller si: på ord vi håper skal bli aktuelle om sommeren … Her er noen slike ord:

lun (adj.) passelig varm
mild (adj.) ikke kaldt – og heller ikke varmt
temperert (adj.) et temperert klima er et klima med skiftende vær og markerte årstider (slik vi har det i Norge)

Temperert vin = vin som har den riktige temperaturen

forfriskende (adj.) som kjøler ned (når man har følt seg litt for varm)
sommerlig (adj.) med preg av sommer
tropenatt (m/f) natt da temperaturen ikke synker under 20 grader
sommerkotelett (m) røkt og saltet kotelett (populær på grillen)
sommersolverv I nord er sommersolvervet årets lengste dag (20. eller 21. juni).

I dagligtale sier man at ”sola snur”, men dette er feil. Det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om at ”sola snur”.

(Senere vil jeg skrive om hvordan vi feirer sommersolverv på sankthansaften.)

 

 

Similar Posts

Legg igjen en kommentar